Ο Dr.Sankaran με τον οποίο είχα την τύχη να μάθω κοντά του ομοιοπαθητική σε μετεκπαιδευτικό επίπεδο εξηγεί πως να εμβαθύνουμε στο ιστορικό για να βρίσκουμε την βαθύτερη εμπερία του ατόμου που τον καθορίζει σε όλους τους τομείς της ζωής του. Σκεφτείτε τα να είστε πιο ενημερωμένοι στο τι ψάχνουμε, εκτός των συμπτωμάτων. Θα τα βαλω σε κάποια σημεία ώστε να είναι πιο εύκολο.
1. Σύμπτωμα - πως σε επηρεάζει αυτό - π.χ. εχεις ενα δερματικό σε επηρεάζει οτι θα σε δούνε οι άλλοι και θα νοιώσεις ντροπή -εδώ κρύβεται στο τι είναι ευαισθητος κάποιος, εδώ είναι ευαίσθητος στους άλλους και το αίσθημα του ειναι η ντροπή. Χρειαζόμαστε την ευαισθησία στην Ομοιοπαθητική, με τον νόμο της Ευαισθησίας αφυπνίζουμε τις θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος μας χορηγώντας τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε που είστε ευαίσθητοι σε όλα τα επίπεδα και το σημαντικότερο όλων στο ψυχικό επίπεδο.
2. Χόμπυ - Αυτό που σε κανει να ευχαριστιέσαι, ειναι ακριβώς το αντίθετο απο αυτό που βιώνεις στο ασυνείδητο και για αυτό έχεις ανάγκη το χόμπυ αυτό και το ευχαριστιέσαι, ποια είναι η εμπειρία όταν ασκείς το χόμπυ, π.χ. το να τρέχω με την μηχανή μου δίνει αίσθημα ελευθερίας, το αντίθετο είναι η εμπειρία που βιώνεις κρυφά στο ασυνείδητο σου για αυτό και χρειάζεσαι το χόμπυ σου έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία.
3. Τι είναι αυτό που έχεις δομήσει στην ζωή σου για να σε κάνει να νοιώθεις άνετα; Ρώτα τον εαυτό σου ποιά ειναι τα πράγματα που έχω δημιουργήσει για να νοιώθω άνετα; Ποιά ειναι η ζώνη ασφαλείας μου; π.χ. έχω ένα σπίτι όπου βλέπω την θάλασσα και ορίζοντα, τότε ο ομοιοπαθητικός ρωτάει ας πούμε οτι δεν έχεις το σπίτι και ζεις μέσα στην πόλη χωρίς ορίζοντα ποιά είναι η εμπειρία σου εκει; Άλλος θα πει η ζώνη ασφαλείας μου ειναι ο πατέρας μου όσο υπάρχει ο πατέρας μου όλα καλά, αυτός τα αναλαμβάνει όλα, ο πατέρας γίνεται η ζώνη ασφαλείας μου, αν δεν είναι εκεί όμως ποιά θα είναι η εμπειρία μου; Αυτό είναι και το βαθύτερο μου, η βαθιά ευαισθησία μου ή αδυναμία μου που με αρρωσταίνει.
4. Ποια κατάσταση στην ζωή μου δεν νοιώθω άνετα και την αποφεύγω, και όταν είμαι σε αυτήν την κατάσταση που δεν μου αρέσει τι βιώνω ; Παράδειγμα 1: δεν θέλω να σηκωθω να μιλήσω σε κοινό γιατι βιώνω οτι θα με βρίζουν όλοι ή θα με δείρουν ή οποιαδήποτε απίστευτη ασυνειδητη φοβία.
Παράδειγμα 2 : Δεν θέλω με τίποτα να βρεθώ σε τσακωμό, όταν είμαι σε τσακωμό χάνω τα λόγια μου και τρέμω, βιώνω φόβο.
5. Ονειρα : Εκεί δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί άμυνας και μπορούμε να δούμε το ασυνείδητο καθαρά.
6. Φόβοι: πάλι οταν είναι ισχυροί οι άμυνες δεν μπορούν να τους κρύψουν και να τους συγκρατήσουν.
7. Φαντασία : Συνήθως φανταζόμαστε καταστάσεις για να ισορροπήσουμε την κρυμμένη ασυνείδητη αδυναμία μας. Π..χ νοιώθουμε εγκλωβισμενοι φανταζόμαστε οτι είμαστε σε πτήση και βλέπουμε τα βουνά, τις λίμνες απο ψηλά και νοιώθουμε τόσο ωραία, τόσο ελεύθεροι.
8. Παιδική Ηλικία:; Όταν είμασταν παιδιά δεν είχαμε αναπτύξει τους μηχανισμούς άμυνας μας. Με το να περιγράψουμε την παιδική μας ηλικία και πως συμπεριφερόμασταν τότε, τι είδους χαρακτήρα είχαμε, ποιοί ηταν οι φόβοι μας κλπ. αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για το ιστορικό σας.
Αυτά εύχομαι να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα για την Ομοιοπαθητική πόσο πολύπλοκη ειναι, πόσο πολύπλευρη ειναι και σε ποιο βάθος φτάνουμε στον ψυχισμό των ανθρώπων.
Αυτός ειναι ένας τροπος ιστορικού οταν θελουμε να φτάσουμε στο πιο βαθύ επιπεδο, δεν μπορεί να γινει σε εναν ασθενή που δεν μπορεί και δεν το ενδιαφέρει να αλλάξει στο βαθύτερο επίπεδο του, θα γίνει σταδιακά, κινείσαι ανάλογα το επιπεδο και του άλλου που έχεις απέναντι σου. Σε κάποιους φτανεις μεχρι το επίπεδο των συναισθηματων και λιγο πιο κατω που προκύπτουν αυτά τα συναισθήματα, αλλα υπάρχουν και περιστατικά που δεν θέλουν με τιποτα να δώσουν ψυχικά συμπτώματα ή δεν μπορούν να δώσουν, εκεί θέλει αρκετή προσπάθεια και από τον ομοιοπαθητικό να διαπεράσει τις άμυνες.
Δρ.Ράτζαν Σάνκαραν
Εξηγεί τα μυστικά της λήψης του Ιστορικού
Yorumlar